Luka lever 'den amerikanske drøm' i Aarhus
Luka Gurovic hjælper som kreativ udvikler hos Novicell med at kode visuelle oplevelser for internetbrugere. Jobbet fik han, allerede mens han uddannede sig i Aarhus og stadig ikke talte flydende dansk.
Det er ikke alle 18-årige, der tør at rejse til et ukendt land og prøve lykken. Men det gjorde Luka Gurovic fra Bosnien-Herzegovina. Og det er han glad for.
”Jeg har fundet den amerikanske drøm i Danmark. Dette er et land fuld af muligheder,” konstaterer han.
Efter blot to år i Danmark er det lykkedes den unge webudvikler at uddanne sig og bane sin egen karrierevej på det danske arbejdsmarked.
Til Aarhus fra Bosnien-Herzegovina for at blive multimediedesigner
Luka er opvokset i byen Trebinje i det sydlige Bosnien-Herzegovina tæt på grænsen til Kroatien og Adriaterhavet. Med en lillebror og forældre, der arbejder som hhv. grafisk designer og ingeniør.
Som barn drømte Luka om at blive læge. Men da kammeraterne tog på teknisk gymnasium, gjorde Luka det samme.
Efter gymnasiet og et kort ophold på udveksling i USA foreslog Lukas' mor, at han tog til Aarhus og uddannede sig til multimediedesigner.
’Det heldigste øjeblik i mit liv’
Som sagt så gjort. Luka følte sig hurtigt hjemme i Danmark, selvom alt ikke var lutter lagkage. Fx gik der en måned, inden han fandt et sted at bo.
I sin fritid knoklede han som opvasker forskellige steder i byen.
På fjerde semester lykkedes det Luka at skaffe praktikplads hos det internationale digitale konsulenthus Novicell.
”Det var det heldigste øjeblik i mit liv,” siger Luka om dagen, hvor han som én blandt mange ansøgere fik tilbudt praktikpladsen hos Novicell efter at have løst en opgave for dem.
Dygtig til sit håndværk og til at begå sig
Allerede mens Luka var praktikant spottede chefen den unge udlændings sans for at skabe visuelle oplevelser. Og ansatte ham i et studiejob efter endt praktik.
”Luka kan både kode og er utrolig visuel anlagt. Det er en sjælden egenskab at have så dyb forståelse for begge felter. Derudover har Luka et spændende gåpåmod,” siger Kim Dolleris, Novicell’s tidligere chef for digitalt design og Lukas' daværende chef.
”Det er en af de bedste ting, der er sket for mig,” siger Luka om sit uddannelsesvalg og dét, at han fik foden indenfor på det danske arbejdsmarked.
Fra praktik til job
I dag videreuddanner Luka sig til professionsbachelor i webudvikling på Erhvervsakademi Aarhus sideløbende med sit deltidsjob som kreativ udvikler hos Novicell.
Når bacheloren er i hus til januar, håber Luka på at kunne arbejde fuldtid for virksomheden.
Internationalt arbejdsmiljø og ingen sprogbarriere
Luka taler ikke flydende dansk. Endnu. Men de manglende danskkundskaber har ikke været en barriere for at få job. Hos Novicell taler alle engelsk. Her kommer 17, hvad der svarer til 15 procent, af firmaets 250 medarbejdere i Danmark fra et andet land.
Hjælpsomme kolleger og en rar arbejdskultur
Men selvom arbejdsmiljøet er internationalt, så er der også noget særligt dansk over det, påpeger Luka.
”Jeg kan enormt godt lide, at danskerne er så ligefremme og hjælpsomme. At de sætter pris på det, jeg kan,” fortæller Luka og fortsætter:
”Allerede som praktikant i virksomheden oplevede jeg, hvordan man som medarbejder bliver værdsat. Da tog min chef mig med ud på ugentlige gåture, bare ham og jeg, for at høre, hvordan jeg havde det. Der er en uformel og flad kultur, hvor alle uanset titel kan fremføre sine ideer og forventes at tage ansvar. Det, tror jeg, er ret unikt for Danmark.”
Attraktivt land
Indimellem kommer det bag på Luka, at han ikke ’bare’ skulle være opvasker eller arbejde i en burgerbar. At han kan bruges til noget mere. Og at det voksne arbejdsliv indtil videre har budt på så meget godt.
”Mine fremtidsudsigter er bedre her. Der er mere innovation indenfor mit fagområde. Danskerne følger ikke bare trends, de skaber dem. Det er det bedste miljø, man kan få. Både fagligt og socialt.”
Klø på
Tålmodighed og slid er vejen frem, hvis man som Luka vil finde fodfæste på det danske arbejdsmarked.
”Man må ikke give op. Klø på. At finde et ordentligt praktiksted kan bane vejen til et godt job. Derfor gælder det om at vælge sit praktiksted strategisk og med omhu. Man skal søge ind et sted, hvor man kan se sig selv arbejde efter endt uddannelse,” konkluderer han.